logo

“Yerli araç üretiminde teknolojik alt yapı geleceğe hazır”

“Yerli araç üretiminde teknolojik alt yapı geleceğe hazır”

Kolejli İş Adamları Derneği (KİD), her ay geleneksel olarak gerçekleştirdikleri İstanbul buluşmasında Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar’ı ağırladı. KİD İstanbul Komite Başkanı Barış Öney’in açılış konuşması ile başlayan organizasyon KİD Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Çınar’ın sunumu ile devam etti. Çınar konuşmasında Kolejli İş Adamları Derneği’nin faaliyet alanlarına ve kuruluş amaçlarına değinirken Türkiye ekonomisine kattıkları faydadan da bahsetti. Ayrıca Ankara Esenboğa Havaalanı’nın uluslararası uçuşları hakkında bulundukları girişimlerden sonuç alamadıkları vurgulayan Çınar, “ Bu konudaki çalışmalarımız tüm hızı ile devam edecek. Ankara’nın Global iş dünyasını yakından ilgilendiren konumunun böyle bir olanağının olmaması ön görülebilir değil. Bu konuyu en yakın zamanda sonuçlandırmayı planlıyoruz” dedi. KİD Başkanı M. Hakan Çınar konuşmasının ardından sözü Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar’a bıraktı.

“Yerli araç üretiminde teknolojiyi takip edecek kurulu bir alt yapı mevcut”

Teknolojinin hızla gelişimi ile hızlı ve çevik olunması gerektiğinin altını çizen Aclan Acar, yerli araç üretiminin teknolojik alt yapısı ile ilgili şunları söyledi; “ Bir şeyi bilmek ayrı onu uygulayabilmek çok ayrı. Türkiye teknolojik alt yapısı ile neleri takip etmesi gerektiğini biliyor. Uygulanması sürecini hep birlikte göreceğiz. Ancak tabiî ki yenilenmesi ve bünyesine katması gereken çok fazla şey var. Artık direksiyonsuz araçların üretildiği ve tamamen elektrikli araçlara geçildiği bir çağdan bahsediyoruz. Üretilen araçlar insansız bir şekilde 60 km gidebiliyor, park edebiliyor. Üretimler şu anda dörtte birini tamamlamış durumda. Elektrikli araçların yaygınlaştırılması ilk kez Japonya’dan başlayacak. Bu noktada sorulması gereken bir başka soru acaba teknolojik anlamda uygulamaya almalı mıyız? Dünya elektrikli araç kullanımını yaygınlaştırmanın yanı sıra zorunlu hale getirmeyi planlıyor. Biz dizel araç teknolojisini geliştirmek için uğraşıyoruz. İhracat açısından bu değişimi yapabilmemiz lazım. Ancak çok rahat yaşayamıyoruz. Dizel araç üretimi Avrupa’da bitti. Bizde kurulmuş bir kapasite mevcut. Bu kapasiteyi dönüştürebiliyor olmamızda hızlı ve çevik olmamız kazanacak. Uygulama süreçleri nasıl tamamlanacak hep birlikte göreceğiz”

“Dijital sistemler geleceği etkileyecek”

İş dünyasının olmazsa olmaz ilkelerinden bahseden Aclan Acar, dijitalleşme süreçleri ile ilgili kurumsal firmaların yapması gerekenleri anlattı. Dijitalleşme çağında markaların firmalarına somut fayda sağlayacak veriler sunması gerektiğini vurgulayan Acar, Doğuş Grubu’nun dijitalleşme sürecindeki yatırımlarından bahsetti. Özellikle kadınların son dönemde iş hayatında önemli bir yer edindiğinin altını çizen Aclan Acar, “ Erkek egemen bir toplum düzeninden eşitlik arz eden bir toplum haline geliyoruz. Biz de Doğuş Grubu olarak eşitlik platformu kuruyoruz. Üst düzey şirketlerde kadınlarımızı da hazırlayan bir alt yapı hazırlıyoruz. Kendi içimizde dijital dünyayı yakından takip eden birimler kurduk. Tüm gelişmelerden haberdar olmamız gerekiyor” dedi.

“Yapay zekanın erişimi artıyor ve ürkütücü boyutlara geliyor”

Son günlerde en çok tartışılan yapay zeka konusuna da değinen Aclan Acar, “Yapay zekanın önemi artıyor. Ürkütücü boyutlara gelmesinin sebebi ise bazı meslek gruplarını bitireceği yönünde. Biliyorsunuz kendi aralarında dil geliştiriyorlar ve öğreniyorlar. Bu da birçok meslek grubunun ileride son bulacağının sinyallerini veriyor. Bazı meslek dallarını sanal gerçeklikle tamamlayabilir miyiz biz de bunlar üzerinde çalışıyoruz. İş dünyası olarak somut fayda sağlayabildiğiniz noktada fark yaratıyor olacağınız bir döneme giriyoruz” dedi.

“Otomotiv sektörü yürüyen teknoloji olarak adlandırılabilir ”

Teknolojik gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğinin globalleşmenin en önemli şartlarından olduğunu vurgulayan Aclan Acar, “Dijital entegrasyon çok ileri seviyede. Bunu araçların iç donanımlarıyla bile gözlemlemek mümkün. Sürekli olarak yeni teknolojiler gelişiyor. Volkswagen yeni bir teknoloji geliştirmiş artık el hareketleriniz ile aracın içerisinde komut vermeniz mümkün olacak” diye bilgi verdi.

“ Nakit açığı olan işlere girmeyin”

2008’de yaşanan krizin yansımalarının hala devam ettiğini belirten Aclan Acar, doların bir muadilinin olmadığını ve Euro gibi uzak doğu paralarının da ilerleyen süreçlerde değer kazanabileceğini vurguladı. Amerika’da beklenen faiz artışının da tüm para birimlerini etkileyeceğini ileten Acar, nakit sıkıntılarının yaşanması konusuna da değindi. “ Para politikası ile ekonomi yönetme işi sıkıştı. Dünyadaki birçok merkez bankasının öteleyerek çözüm üretme çalışmaları daha büyük sorunlara yol açarak nakit akışını azalttı. Aktarılan paralar likitte ekonomiye katkı sağlamamaya başladı. Kendi iş hayatınızda nakit açığı olan işlere girmeyin. Tahsil edilmemiş satış satış değildir. Global bir sorun olarak karşımıza çıkan rezerv para problemi Amerika’da uygulanacak yanlış bir politika ile tüm dünyayı etkileyecek noktada. Çünkü doların eşdeğer olarak uluslararası geçerliliği olan başka bir para birimi yok. Batı artık tüm gelişmelerin gerisinde kalıyor. Batı’dan Doğu’ya akan gelişimi yakından takip etmeliyiz. Taşeronluk sistemi ile sürdürülebilirlik güçleşiyor. Bu sistemin değiştirilmesi gerekiyor” dedi.

Kurumsal firmaların ekonomik alt yapılarının yanı sıra iç işlerinde yapmaları gerekenleri iş tecrübeleri ile birlikte paylaşan Aclan Acar, finans sektörüne atılma hikayesini de KİD üyeleri ile paylaştı. Kolejli İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Ertuğrul, tarafından katılımlarından dolayı Aclan Acar’a teşekkür plaketi teslim edildi.

Paylaş