logo

ODD 2019 OTOMOBİL SATIŞLARI İÇİN SON TAHMİNİNİ AÇIKLADI

ODD 2019 OTOMOBİL SATIŞLARI İÇİN SON TAHMİNİNİ AÇIKLADI

 

Türkiye otomotiv sektörü karanlık tünel geçişini sürdürüyor. Temmuz ayında belki de son 20 yılın en kötü satış rakamı beklentisi hakim. Temmuz için 15 bin adetler dile getirilse de, buna inanan yönetici sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Yaklaşık bir yıldır süren küçülmenin en az bir yıl daha devam edeceği tahmin ediliyor. 25 Temmuz’daki faiz indiriminin taşıt kredilerine yansıması ve pazarı olumlu etkilemesi beklentiler arasında. ODD 2019 otomobil satışları 340-380 bin aralığında kalır fikri dile getirilmeye başladı.

Bütün bu karmaşa içinde Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, Faizlerdeki düşüş beklentisinin otomotiv satışlarına etkisinin ne olacağı sorusunu cevaplayan Dr. Erce, “Faiz düşüşünün etkisi sorusundan önce otomotiv sektörünün resmini ortaya koymak gerek. Türkiye otomotiv sektörü GSMH’nin (Gayrisafi Yurtiçi Hasıla)yüzde 5’ini, toplam ihracatın yüzde 20’sini oluşturuyor. 500 bin kişiyi istihdam ediyor. Bu yıl sonu itibariyle 17-18 milyon dolar cari fazla verecek. Bu yıl için tahminimiz iç pazar satışlarının 340-380 bin adetler arasında kalacağı. Bu rakamlara göre pazar 2018 yılına göre yüzde 40 daralacak demek.”

Otomotivde cari denge; ithalat mı ihracat mı fazla

Otomotivin cari dengesi 2017 yılından bu yana ithalat ihracat oranında ihracattan yana artı veriyor. 2017 yılında otomotivde ihracat ile ithalat arasındaki fark 6,5 milyar dolar olmuştu. Bu eğilim giderek artıyor. Otomotiv sektörü 2018 yılında 12 milyar dolar cari fazla vermişti. Detayları için linkteki habere göz atabilirsiniz.

Önlemler ithalleri vurdu, yerliler yıkılmadı

Türkiye otomotivinde dövizdeki yükselişin otomobil fiyatlarına yansıması, yüksek faizler gibi etkiler özellikle daha lüks donanıma sahip ithal araçları vurdu. Vergi desteklerinin düşük fiyatlı araçlara yönelik olması da lüks ithal araç pazarını daralttı. BMW, Mercedes, Audi, Volvo gibi lüks marka araç satışları bir kaç binli rakamlara geriledi.

Buna karşın fiyatı 100 bin TL’ye kadar olan ekonomik sınıf araçlar ki bunların büyük kısmı Türkiye’de üretiliyor, satışlarını korudu veya lükslerdeki kayıp kadar büyük kaybetmedi.

Yurtiçinde üretilen ekonomik araçların ve yanı sıra otomotiv tedarik sanayinin ihracat geliri ile ithalat arasındaki fark otomotivden yana gelişti.

Otomotiv nasıl kendine gelecek?

Otomotiv sektörü için faizler kadar üç önemli etkenin daha olduğunu dile getiren ODD Genel Koordinatörü Erce, bunların hane halkı gelir seviyesi, krediye ulaşma imkanı ve otomobil fiyatları olduğuna dikkat çekti.

Türkiye otomotiv pazarına etki eden bu üç faktörün düzelmesi halinde satışların geri döneceği öne sürüldü.

ODD 2019 otomobil satışları yüzde 40 küçülme yönünde

Türkiye’deki otomotiv satışları içinde kredili satışların payının 2018 yılında yüzde 70-75 civarında olduğunu hatırlatan Dr. erce, “2019 yılında bu oran tam tersine döndü. Peşin alımlar yüzde 80’lere çıktı” dedi.

2018 yılının ilk 5 ayında kullanılan taıt kredisi tutarı 55 milyar TL iken, 2019 yılı aynı döneminde kullanılan kredi tutarı 40 milyar TL’ye geriledi.

YEDPA HABER

Paylaş