Son Dakika
YEDPA HABER TEMMUZ-AĞUSTOS SAYISI ÇIKTI
YEDPA HABER NİSAN& MAYIS AUTOMECHANIKA 2024 ÖZEL SAYISI ÇIKTI
AUTOMECHANİKA ISTANBUL 2024 OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YAŞANAN DÖNÜŞÜME ODAKLANACAK
YEDPA HABER OCAK&ŞUBAT SAYISI ÇIKTI!
2024 YEDPA TANITIM REHBERİ ÇIKTI!
MÜSİAD OTOMOTİV SEKTÖR KURULU TOPLANTISI YEDPA’DA GERÇEKLEŞTİ
Merhabalar,
Bu yazımda sizlere, kısa süreli otomobil paylaşımının da yer aldığı mobilite paylaşımı hakkında statista.com araştırma sitesinin bu ay yayınlanan 2028 yılına kadar gelişme öngörülerini yorumlayacağım.
Araştırma, otomobil paylaşımı pazarının bu yıl yani 2023 onuna kadar 12,89 milyar $ büyüklüğe ulaşacağını söylüyor. Bu rakam, benzer araştırma raporlarında verilen 14 milyar $ ile uyumlu.
Yıllık ekonomik büyüme oranı %5,42 olarak hesaplanıyor. Buna göre 2027 sonunda otomobil paylaşımı ekonomik büyüklüğünün 15,92 milyar $ olacağı ortaya çıkıyor.
Otomobil paylaşım pazarında yer alan kullanıcı sayısının 2027 sonunda 63,15 milyona çıkacağı belirtiliyor. Buna göre kullanıcı penetrasyonu her yıl %0,7 ile %0,8 arası artacak.
Kullanıcı başına sağlanan gelirin 237,5 $ olduğu hesaplanıyor.
2027 sonunda otomobil paylaşımından elde edilecek gelirin %94 ünün on-line satışlardan geleceği öngörülüyor.
Bu yıl yani 2023 yılı itibariyle otomobil paylaşımında en yüksek gelir elde edilecek ülke 2,888 milyar $ ile ABD olacak.
Mobilite paylaşımının iki temel bileşeni var: Sürüş paylaşımı ve taşıt paylaşımı. Her iki bileşen, müşterilerine farklı şekilde mobilite çözümleri sunuyor.
Özellikle şehir yaşamının olduğu ekosistem içinde sürüş paylaşım pazarı mobilitenin geleceği için önemli fırsatlar ortaya koyuyor. Bu pazarı karakterize eden özellikler yüksek esneklik oranı, düşük maliyet ve kısa ya da orta mesafede seyir imkanı olarak verilebilir. Ek olarak bağlantılı servislerin gelişmesi global pazarlarda oldukça yüksek dijitalleşmeyi sağladı. Bu sayede web tabanlı paylaşım uygulamalarını akıllı telefonlarımıza kolayca indirebiliyor ve kullanıyoruz. Böylece kullanıcılar karmaşık yöntemler içinde zaman kaybetmeden kolay dijital uygulamalar sayesinde oldukça kısa sürede işlem yapabiliyorlar.
Diğer yandan taşıt paylaşım pazarı klasik mobilite servislerini de kapsıyor. Bu servisler hemen her ülkede bulunabiliyor. Bu servislerin yerine göre işletme merkezleri ve fiziki altyapıları oluyor. Ayrıca kamu yönetimleriyle ilişki içinde olmaları gerekiyor. Sürüş paylaşım pazarına kıyasla her bir kullanımda daha fazla insanın taşınmasını verimli şekilde sağlıyorlar.
Mobilitenin geleceğini sorguladığımızda; çevreyi korumak adına mobilite paylaşımının önemli rol oynadığını görüyoruz. Toplumların çevre duyarlılığının artmasıyla mobilite paylaşımının çok daha popüler olması ve bazı ülkelerde önümüzdeki 5 yıl içinde %80 büyümesi söz konusu. Hatta daha öteye gidersek, otonom sürüş çağına tamamen girdiğimizde kullanacağımız taşıt kalmayacak. Sadece yolcusu olacağımız sürücüsüz ve bağlantılı taşıtları sahiplenmenin gereği kalmayacak ve taşıt paylaşımı tek alternatifimiz olacak. Şehir planları ona göre yapılacak, yollar dijitalleşecek ve binalarda otoparklar kalmayacak. O zaman şimdiden bu geleceğe hazırlanmamız gerekmiyor mu?
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
05 Temmuz 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları
05 Temmuz 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTOMOTİV
09 Mayıs 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTOMOTİV
08 Mayıs 2024 ANA MANŞET, GÜNDEM, Köşe Yazıları