logo

İKİNCİ EL ARABA FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?

İKİNCİ EL ARABA FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?

 

İkinci el araba fiyatlarının düşüp düşmeyeceği merak konusu oluyor. Koronavirüs nedeniyle ikinci el araba fiyatlarında yaşanan artışla birlikte otomobil almak isteyenler gözlerini fiyatların düşeceği tarihe çevirdi. Sıfır araba üretiminin normalleşme süreciyle başlamasının ardından ikinci el araba fiyatlarının düşüp düşmeyeceği otomobil alacakların aklında bir soru olarak yer almaya devam ediyor. Uzmanlar otomobil piyasalarındaki son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İkinci el araba fiyatları ne zaman düşecek sorusunun yanıtı araç alacakların aklında bir soru işareti kalıyor. Otomobil alma planı olan on binlerce vatandaş ikinci elde fiyatların yükselmesinin ardından herhangi bir düşüş yaşanıp yaşanmayacağını merak etmeye başladı. Yeni tip koronavirüs pandemi sürecinde sıfır araba üretiminin durması nedeniyle ikinci el araba fiyatlarında büyük bir artış görüldü. Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte ikinci elde fiyatlar yarı yarıya düşer mi sorusu akıllarda yer alsa da uzmanlar bir miktar düşüş olacağını ancak bunun yarı yarıya kadar olmayacağını belirtiyor.

İKİNCİ EL ARABA FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Ocak – Eylül dönemine ait verileri açıkladı. OSD’nin açıkladığı verilere göre otomobil üretimi geçen yılın ilk 9 ayına göre yüzde 18 oranında azaldı. Pandemi dolayısıyla üretimin yavaşlaması, sıfır araçların ve buna bağlı olarak da ikinci el otomobil fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Sıfır araçlara talebin yüksek olması ve otomobil fabrikalarında üretimin azalması nedeniyle de araç almak isteyenler 2. el otomobil pazarına yöneldi. 2’inci el araç pazarında fiyatlar değişkenlik gösterirken galericiler ise üretimin eski haline dönmesiyle fiyatların düşmesini öngörüyor.

Otomobil üretiminin azalmasının sıfır ve 2’inci el araçlarda fiyat artışına neden olduğunu belirten Galerici Faruk Ünal, piyasadaki arzın talebi karşılamadığı için vatandaşların sıfır yerine ikinci el araçlara yöneldi. Bu durum 2’inci el araçların fiyatlarının yükselmesine neden oldu. 2’inci el araç satışını sadece galericiler değil al-sat yapan kişilerde yapıyor, bu durum da fiyatların yükselmesinde etkili oluyor.

 

Pandemi dolayısıyla ilk olarak Çin’de araba parçası üreten fabrikalar üretime ara verdi, ardından Avrupa’da ve diğer bölgelerde üretim fabrikaları üretime ara verdi. Ocak ayından beri geçen seneye göre daha az araba üretilmesi fiyatların yükselmesine neden oldu. Üretim eski haline döndüğünde araç fiyatlarının normal düzeyde olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Araç fiyatlarında anormal bir artış olduğundan bahseden Galerici Harun Camcıoğlu ise “Fabrikalar pandemi nedeniyle üretimi azalttı. Sıfır araçlara olan talep karşılanamayacak duruma geldi. Bu durum sıfır araçların ve sıfıra yakın olan araçların fiyatlarının anormal bir şekilde yükselmesine neden oldu. Sıfır araç almak isteyenler araç almak için yetkili satıcılardan araç siparişlerini veriyor. Siparişlerin teslim edilmesi için de aylarca beklemek gerekiyor. Beklemek istemeyen vatandaşlar da galerilerden daha yüksek fiyata araç satın alıyor. Üretimin az olmasından ikinci el araç piyasası da etkileniyor” diye konuştu.

2021’DE OTOMOTİV PAZARI NASIL OLACAK?

Hürriyet’in haberine göre fiyat artışındaki diğer bir sebebin ikinci el fiyat artışları yaşanırken esnaf, satıcı ve bayilerin araçlarda ‘suni artışlar’ yapması ve fiyatları daha da artırması olduğunu vurgulayan Yalçın, “İkinci eldeki bu artışların durulmayacağını, daha bir sene boyunca hatta 2021’in sonuna kadar devam edeceğini bir otomotiv data şirketi olarak öngörüyoruz. Otomotiv sektörünün yeni normali; hem sıfır hem de ikinci el araçlarda yüksek fiyatlardır ve bu şekilde devam edecektir” dedi.

“2021’DE PAZAR GERİLEYECEK”

Bu yılın artan fiyatlara rağmen otomotiv pazarının beklentileri karşılayacağını belirten Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın: “Önceki yıllardan ötelenmiş talep çok önemli bir şekilde insanları otomobil satın almaya teşvik ediyor.

İkinci el ve sıfır kilometre araç, bir yatırım aracı olarak görülüyor. İnsanlar şu an fiyat yüksek de olsa araç satın almak istiyorlar. Yaklaşık 710-720 bin aralığında bir sıfır km araç satış pazarı öngörüyoruz.

 

 

2021’de ise pazarın doymuşluğu ile birlikte 600 bin seviyesine gerileyeceğini öngörüyoruz. Bunun yaklaşık 10 katı da ikinci el araç satışı olacaktır. Üretim, pandemi kısıtlamaları yüzünden yüzde 100 kapasiteye ulaşmayacak.

İthalatta da araç bulmak çok kolay olmayacak. Dolayısıyla fiyatlar sıfırda ve ikinci elde yüksek olarak devam edecek.”

Araba pazarında vatandaşların çok olduğu ama araçların satılmadığını dile getiren bir başka satıcı Ümit Çakır, “Üç dört ay öncesinin fiyatları konuşuluyor. İnsanlar tabi ne kadar rehavet gösteri kendinizde görüyorsunuz ama çoğu alıcı değil. Gelip soranlar oluyor bekliyoruz biz de. Kendimizin arabasını satıyoruz ama tok satıcıyız, öylesine geldik. Ortama bakmak ve fiyatları görmek için geldim. Ben de araba arıyorum, bu aracı satıp başka araç almak için ama sonra böyle araç alacağımı düşünemiyorum” diye konuştu.

“GENELDE ESKİ ARAÇLAR SATILIYOR YENİ ARAÇLAR SATILMIYOR”

Pazarda fiyatların geçen aylara oranla çok arttığına ve araç bulamadığını söyleyen Hüseyin Dizbay, “Fiyatlar çok yüksek, iki ay önceki fiyatlarla şimdiki araçların fiyatların arasında yüzde 10 yüzde 20 gibi bir fark var. Baktığım araba segmentinde 80 bin TL’lik araba olmuş 100 bin TL. Baya bir fazla bilmiyorum sonu ne olur ama yüksek fiyatlar. Gördüğüm kadarıyla iki veya üç araç satıldı. Genelde eski araçlar satılıyor yeni araçlar satılmıyor ve genelde 90 model araçlar gidiyor” ifadelerini kullandı.

“BUGÜN SATTIĞINIZ ARACI İKİ AY SONRA 10-15 BİN TL ARASI FAZLA FİYATLA GERİ ALIYORSUNUZ”

Sattığı aracı aynı fiyata geri alamadığını belirten Şahin Kaya ise, “Sabahtan beri araç bulamıyoruz. Üç aydır araç arıyorum ve sattığım arabayı alamıyorum. Fiyatlar afaki şekilde yüksek ve satılan mal aynı fiyatta geri alınamıyor. Bugün sattığınız aracı iki ay sonra 10-15 bin TL arası fazla fiyatla geri alıyorsunuz” dedi.

office yazılım lisansı satın al

Paylaş