Son Dakika
YEDPA HABER TEMMUZ-AĞUSTOS SAYISI ÇIKTI
YEDPA HABER NİSAN& MAYIS AUTOMECHANIKA 2024 ÖZEL SAYISI ÇIKTI
AUTOMECHANİKA ISTANBUL 2024 OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YAŞANAN DÖNÜŞÜME ODAKLANACAK
YEDPA HABER OCAK&ŞUBAT SAYISI ÇIKTI!
2024 YEDPA TANITIM REHBERİ ÇIKTI!
MÜSİAD OTOMOTİV SEKTÖR KURULU TOPLANTISI YEDPA’DA GERÇEKLEŞTİ
Şimdilerde, özellikle otomotiv endüstrimizin ihracat hacmi için önemi büyük olan Avrupa Birliği içinde yaşanan enflasyon ve faiz artışları yeni motorlu taşıt talebini tehdit etmeye başladı. Buna ek olarak üreticiler yükselen hammadde ve enerji maliyetleriyle de boğuşuyor. Bu gelişmeler otomotiv endüstrisinin gelecek aylarda kar marjı problemi yaşayacağını gösteriyor.
Nitekim Automotive News Europe (ANE) tarafından geçen hafta yayınlanan bir rapor, Volkswagen grubunun bu yıl sonuna kadar operasyon gelirinin azalacağını ortaya koydu. Aynı şekilde BMW markasının Avrupa pazarındaki satışlarının azaldığını işaret eden bir açıklama yaptı. Rapora göre, BMW artan girdi maliyetlerini tüketicilere yansıtacak ve enerji kesintileri yaklaşmakta olan kış aylarında üretimi yavaşlatacak.
Buna ek olarak Alman Continental markası, hammadde, enerji ve lojistik maliyetlerindeki artış nedeniyle 3,6 Milyar € ek maliyet yükü geldiğini, örneğin denizaşırı konteyner taşıma maliyetinin sekiz kat arttığını söylüyor.
Elbette bu maliyetleri üreticilerin sineye çekmesi mümkün olmayacak. Bu yılın ilk yarısında açıklanan mali kazançların yıl sonuna kadar bozulma ihtimali artıyor. Örneğin Continental bu yılın ikinci çeyreğinde 251 milyon € zarar etmiş durumda. Burada Çin’deki pandemi nedenli kapanmaların etkisi de var. Yine de şirketin farklı temin kaynakları kullandığını, daha çok stok tuttuğunu ve maliyet artışını müşterilerine yansıttığını rapordan anlıyoruz.
Bildiğimiz gibi Alman ekonomisi Avrupa’nın en büyük ekonomisi durumunda ve bu yılın ikinci çeyreğinde zorlanmaya başladı. İnsanların yaşam maliyeti arttı. Rusya’dan enerji temininde kısıtlama oldu. Bu gelişmeler, yılın kinci yarısında resesyonun kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Öyle ki yaşanacak durgunluğun, 1990 yıllarının başındaki şartlara eşit büyüklükte olacağı hesaplanıyor. Otomotivcilerin ümidi ise azalan satışlarla bu ekonomik gelişmeden daha az etkilenmek.
Bir başka sorun da; kuraklık nedeniyle su yollarının fabrikalara kömür taşınmasına elverişli olmaması. Dolayısıyla fabrikalar kesilen Rus gazı yerine kömür temini ile enerji elde etmekte zorlanacaklar. Bu durum kış aylarında fabrikaların üretim yapmasını engelleyecek görünüyor. Tahminen yıl sonuna kadar üretimde %5 civarında azalma öngörülüyor.
Öte yandan durum dünyanın uzak köşelerinde de olumlu değil. Avustralya Otomobil Derneği ( AAA), son üç ay içinde ülkedeki yakıt fiyatlarının haftalık bazda % 5 ten fazla arttığını açıklıyor. Bir yandan motorlu taşıt alırken daha fazla ödeme yapmak ve daha uzun teslim sürelerine katlanmak yanında tüketiciler daha pahalı yakıt kullanmak durumunda kalıyorlar. Dernek, hane halkı harcamalarının %15 ten fazlasını teşkil eden ulaşım maliyetinin artışına dikkat çekiyor.
Sonuç olarak otomotiv endüstrisinin, maliyet artışları ve enerji kısıtlarıyla zor bir kış geçireceği kesin. Bu durum arzın düşmesi ve hedeflenen mali sonuçlara ulaşılamaması anlamına geliyor. Avrupa Birliği’ne sıkı sıkıya bağlı otomotiv endüstrimizin bu durumdan etkilenmesi kaçınılmaz. Umarız biran önce Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sona erer ya da tahıl koridoru gibi enerji koridoru çözümleri gelişir ve kış ayları beklendiği gibi karakış şeklinde geçmez.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
05 Temmuz 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları
05 Temmuz 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTOMOTİV
09 Mayıs 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTOMOTİV
08 Mayıs 2024 ANA MANŞET, GÜNDEM, Köşe Yazıları