Son Dakika
Her yıl otomotiv sektöründen birçok uzmanı bir araya getiren Aftermarket konferanslarının bu yıl 9’ncusu gerçekleşti. Konferansta açılış konuşmacılarından olan TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, “TÜİK verilerine göre, toplam araç parkımız Mart 2018 itibariyle 22,4 milyon adede ulaştı” dedi.
T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın özel desteği ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) iş birliğiyle gerçekleşen 9. Aftermarket konferansında Türkiye’de her bin kişiden ortalama 200’ünün araç sahibi olduğunu belirten Kanca, “Dünyada ortalama her bin kişiye 208 araba düşüyor. Bu rakam ABD’de 940, İtalya’da 700, Polonya’da 650, Avrupa’da 600’ün üzerinde. Türkiye’ye baktığımızda araç sayısı dünya ölçeğine yakın fakat olması gereken yerde değil. Araç sayımızı artırmamız gerekiyor” dedi.
Dünyada kullanılan araç sayısının 2017 de 1,2 milyar olduğunu belirten Kanca, “2018 de 1,3 milyara ulaşması bekleniyor. Dünyadaki araçların yüzde 37’sini Avrupa, yüzde 17’sini Çin, yüzde 23’ünü Kuzey Amerika ve yüzde 1,3 ünü Türkiye temsil ediyor” diye konuştu.
“2017 tarihi başarılarla geçti”
Açılış konuşmacılarından olan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Otomotiv sektörü 2017 yılını tarihi başarılarla geçirdi. Ülkemizin 12. kez ihracat şampiyonu olan otomotiv sektörü hızla büyümeye devam ediyor ve üretiminin yüzde 80’ini ihraç ediyor. 2018’in ilk 4 aylık verilerine baktığımızda, 30 milyar dolarlık yıllık ihracat hedefini de çok rahat bir şekilde yakalayacağımızı düşünüyoruz” dedi.
İhracatta sürdürülebilirliğin sağlanması için teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Çelik, “Otomotiv endüstrisi tüm yenilikleri, değişiklikleri ve tüketici alışkanlıklarına uyum sağlamalı. Bundan dolayı Endüstri 4.0 dönüşümü otomotiv sektörünün gündemine oturdu” diye konuştu.
Konferansın bir diğer açılış konuşmacısı olan OSS Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Şahin, “Son 10 yılda toplam paritede yüzde 23’lük artış kaydeden otomotiv sanayisi büyümeye devam ediyor. 2020 yılında otomotivde satış sonrası sektörü 6 milyar doları hedefliyor” dedi.
“Avrasya bölgesinin lideri olmayı hedefliyoruz”
Endüstri 4.0 ile otomotivde satış sonrasının tamamen değişeceğini belirten Şahin, “Bu süreçte yol haritası olanların kazanacağını düşünüyoruz ve biz de bu alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle Avrasya bölgesinin lideri olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
2018 Sektör Değerlendirmesi panelinde konuşan LMC Otomotiv Direktörü Jonathan Poskitt, 2018 yılında küresel açıdan yüzde 3 büyüme olduğunu belirtirken “Avrupa’da geçtiğimiz yıl ekonomide yüzde 12 gibi bir yavaşlama oldu ama geçtiğimiz yılı saymazsak genel olarak ekonomi iyiye gidiyor, 2009’dan bu yana ticari araç satışında artış yaşanıyor” diye belirtti.
Sürücüz araç sayısı artacak
Sürücüsüz araçların çok yakında yaygınlaşacağını belirten Poskitt, “Dünyanın tüm noktalarında olmasa da, belli bir kitlenin 2020-2045 yılları arası sürücüsüz araca geçmesiyle, sürücüsüz araç sayısı artacak ve dünya çapında yaygınlaşacak” diye konuştu.
Otomotiv Tedarik Sektörü Genel Değerlendirme panelinde konuşan Frost&Sullivan Direktörü Moosa Mubarek, değişen teknolojilerin müşteri beklentilerini ve davranışlarını etkilediğini belirterek, “Artık milenyum çocukları ve kadınlar da müşteri olmaya başladı. Onların da müşteri olmasıyla birlikte otomotiv sektörü yeni beklentilerle karşı karşıya” dedi.
Polonya’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarını aktaran Mubarek, “Elektrikli ve otonom araçlara artık büyük bir eğilim söz konusu. Polonya’da yapılan araştırmaya göre, üreticilerin ve yatırımcıların yüzde 44’ü elektrikli ve otonom araçları tehdit olarak görüyor. Eğer bu gelişmeleri bir tehdit olarak görürsek, çok şey kaybedebiliriz. Polonya’dan örnek verme sebebim ise oradaki yapı Türkiye ile büyük benzerlik gösteriyor” diye konuştu.
“Türkiye’de araç yoğunluğu düşük ama araç başına iyi miktarda harcama var”
Odak Pazar Aftermarket Sektör Değerlendirmeleri panelinde konuşan Wolk Aftersales Kıdemli Danışmanı Zoran Nikolic, Avrupa G5 ülkeleri, Türkiye, Rusya ve Afrika’daki Aftermarket verilerini paylaştı. Avrupa G5 ülkelerinin 73,1 Milyar Euro’luk aftermarket pazarına sahip olduğunu belirten Nikolic, “Bu rakam Türkiye’de 3,8 Milyar Euro. Türkiye’de 12 milyon araç var ve her bin kişiden 141’ine araç düşüyor. Rusya’da 41 milyon araç söz konusu, bin kişiden 280’ine araç düşüyor ve 10 milyar Euro’nun üstünde bir pazara sahipler. Afrika’da 8,7 milyon Euro bir pazar ve 33,5 milyon araç söz konusu. Her bin kişiden 79’una araç düşüyor. Özetlemem gerekirse, Afrika düşük araç yoğunluğu, araç başına düşük harcama. Türkiye düşük araç yoğunluğu ama araç başına iyi miktarda harcama. Rusya araç başına az harcama ama iyi miktarda araç yoğunluğu. Avrupa G5 ülkeleri ise, Türkiye, Rusya ve Afrika’nın hedeflediği yerde” diye konuştu.
Sektörün öncü kurumlarından 300’ü aşkın kişinin katıldığı ve bu yıl 9’ncısı gerçekleşen Aftermarket Konferansı’nda PSA Group Yedek Parça Birimi Başkanı Delphine Lafon Degrange, TEMOT International Autoparts GmbH Başkan ve CEO’su Fotios Katsardis, Nexus Automotive International Kurucu Ortağı ve CEO’su Gael Escribe’de katılımcılara bilgilerini aktardılar.
BENZER HABERLER