logo

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DİJİTALLEŞME VE SİBER TEHDİTLER

Salih Sami Atılgan

Salih Sami Atılgan
salihsamiatilgan@yedpahaber.com
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DİJİTALLEŞME VE SİBER TEHDİTLER

Değerli okurlarımız, YEDPA’lı ortaklarımız dergimizin bu sayısında; Otomotiv sektöründeki teknolojik gelişmeler, dijitalleşme ve siber tehditler konuları ele alındı. Dijitalleşmenin beraberinde getirdiği siber tehditler ve korunma yolları ile ilgili konuları üzerinde bilgiler vereceğiz.

Dünyanın en büyük ilk 10 endüstrisi arasında yer almakta olan otomotiv endüstrisi, 2023 yılında da hız kesmeden büyümeye devam etmektedir.  COVID-19 salgını, ABD ve Çin arasında yaşanan politik ekonomik gerginlikler ile beraber, Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren savaş, otomotiv endüstrisinde etkilemiştir. 2022 yılında ise çip krizi ve tedarik problemlerinin yarattığı etkiler olabildiğince aşılarak üretimin artmasına yönelik çalışmalar sürdürülmüştür.2023 Ötelenmiş ve öne çekilmiş talebi karşılanmada zorluklar olsa da üretim ve satış adetlerin de rekor sayılabilecek seviyede gerçekleşmektedir.

Artan teknolojik yenilikler ile uyumlu bir şekilde ilerleyen sektörlerin başında otomotiv sektörü gelmektedir. Küresel sürdürülebilirlik kapsamında hükümetlerin kendilerine koydukları karbon emisyon oranlarını azaltmaya yönelik hedefler bağlamında, 2050 yılına kadar karbon emisyonlarının net sıfır olması hedefi gibi, attıkları adımlarda, otomotiv endüstrisinde dijitalleşmenin hızla artmasına katkıda bulunmuştur. Karbondioksit salınımın azaltılması amacıyla elektrikli araçların üretimine geçilmesi ile beraber, bilhassa dijitalleşmeyi benimseyerek modern teknoloji ile üretim yapan Tesla vb. gibi markalar hali hazırda gündemde olan elektrikli araçlara olan ilginin gittikçe artmasına vesile olmuştur.

Otomotiv sektöründeki trendlerin başında, elektrifikasyon ve otomasyon gelmektedir. Bu nedenle son zamanlarda otomotiv endüstrisindeki yatırımlar, elektrikli araç üretimi ve batarya teknolojileri üzerine yoğunlaşmıştır. Artık insan el becerisine dayanan üretimin geride bırakılması ve robotlar ile dijitalleşmiş seri üretime geçilmesi nedeniyle otomotiv firmalarının en son teknolojik gelişmeleri takip ederek üretimde meydana gelen yenilikleri benimsemesi onlar için büyük bir önem arz etmektedir. Gelişmekte olan teknoloji ile beraber dijitalleşme artık üretim sürecinden satış sürecine kadar her alanda etkili olmaya başlamıştır. Hızla gelişmeye entegre olan otomotiv endüstrisi, yeni süreçleri benimserken sektöre yapay zekayı da entegre etmeye başlamıştır.

Universal Robots tarafından yaklaşık 10 yıl önce icat edilen iş birlikçi robotlar üretime daha çok entegre olmakta ve üretimde dijitalleşmeyi daha da güçlendirmektedir. Nesnelerin interneti sayesinde günlük hayatta kullanılan nesnelerin, internet aracılığıyla diğer nesneler ile veri alışverişi yapabilmesi sağlanmaktadır. Böylelikle nesneler senkronize şekilde çalışmaktadır. Bu teknolojiyi benimseyen otomotiv üreticileri, topladıkları veriler ile tasarruf, verimlilik ve kalite sağlayabilmektedir. Dünyada hem yerel hem de küresel pazarda rekabetçi olarak kalabilmek için birçok otomotiv firması Dijitalleşmenin artması ve pandemi dönemi ile beraber otomobillerin çevrimiçi ortamda satışının gerçekleşmesi olağan bir durum haline gelmiştir. Dijitalleşmenin otomotiv endüstrisinde etkisini artırması ile beraber otonom araçların kullanımının artması her ne kadar birçok yönden avantaj sağlasa da bazı dezavantajları da beraberinde getirmiştir. Siber tehditler bu dezavantajların arasında yer almaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda global bir otomotiv markasının sahip olduğu platformlardan müşteri bilgilerinin açığa çıkarak kimlik bilgisi doldurma saldırısına uğramıştır. Bu saldırı ile müşterilere ait kişisel bilgiler saldırganların eline geçmiştir. Kimlik bilgisi doldurma saldırılarının yanı sıra araç motorlarına uzaktan müdahale edilmesi ve yakın mesafeden araçların kilidinin açılması vb. gibi birçok siber tehdit tehlikesi de bulunmaktadır. 2024 yılına kadar gerçekleşecek siber tehditlerin 500 milyar dolar civarında zarara yol açabileceği öngörülmektedir. Tesla firması gibi insan müdahalesi bulunmadan otomatik pilot sayesinde sürüş hizmeti sunan firmalar için araç motorlarına uzaktan müdahale edilmesinin yanı sıra, artık parmak izi veya teknolojik araçlar sayesinde araçların kilidinin açılması da müşteriler için endişe verici bir durumdur.

Türkiye’de hali hazırda TOGG, Karsan, Anadolu Isuzu ve Ford Otosan elektrikli araç üreticisi olarak yer almaktadır. Batarya elektrikli araç üretmek için kurulmuş olan TOGG, araç gücünü iyon pillerden almaktadır. Böylelikle kullanım esnasında 0 emisyon salınımı gerçekleştirmektedir. Dijitalleşme ile satış kanalları da değişmektedir. TOGG, tüm satış modelini internetten yürüteceğini açıklamıştır. Bununla beraber Türkiye’de internetten satış uygulamalarının yaygınlaşması beklenmektedir.

Tüm dünyayı etkilemiş olan tedarik zinciri sorunları araba üreticilerinin stratejilerini değiştirmesine sebep olmuştur.  Üreticilerin dijitalleşmeyi daha çok benimsemesi ile beraber birçok kolaylık elektrikli araçlara entegre olmuştur.  2022’de dünya çapında 10 milyondan fazla elektrikli otomobilin satıldığını 2023’te satışların %35 artarak 14 milyona ulaşması beklentisine sebep olduğunu açıklanmıştır. Elektrikli otomobillerin 2020’deki Pazar payı %4 iken bu oran 2022’de yüzde 14’e yükselmiştir. IEA’nın 2023 yılı için beklentisi ise bu yüzdenin 18’e çıkacağıdır.

Günümüzde dünya çapındaki tüm elektrikli otomobillerin yarısı Çin’de bulunmaktadır. Çin’i Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri takip etmektedir.

Sağlık ve huzur içinde hayırlı, bol kazançlı çalışmalar temenni ediyorum.

Salih Sami Atılgan

YEDPA Yönetim Kurulu Başkanı

Paylaş

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • TÜRKİYE, OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN DÜNYA İLE ENTEGRASYONUNU SAĞLIYOR

    05 Temmuz 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları

    Değerli meslektaşlarım, otomotiv satış sonrası sektörünün en büyük buluşmasının 17. kez İstanbul'da gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyduk. Türkiye otomotiv sektörünün gücü ve İstanbul'un cazibesi, bu yıl da Automechanika Istanbul’un dünyanın buluşma noktası olmasına önemli bir destek sağladı. Türkiye'de otomotiv sektörü, ana sanayi ve yan sanayi ile entegre olmuş durumda ve ihracatta lider pozisyondadır. 2023 yılında yan sanayi ve yedek parça sektörü, 14 milyar doları aşan ihracatla beşinci sıraya yükseldi. Bu sürdürülebilir başarı, yeni tren...
  • OTOMOTİV LİDERLERİNİN DE YAPMAMASI GEREKEN BEŞ HATA

    05 Temmuz 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTOMOTİV

    Merhabalar, Dijital dergiler içinde bulunan monday.com her bir iş lideri için bazı öğütler derlemişti. Otomotivde yılın ikinci yarısını düşününce bu öğütleri sizlerle paylaşmadan duramadım doğrusu. Profesyonel yaşamımızda zaman zaman karşılaşırız. Yakınlarımızda kendi ekiplerini bir şekilde olumsuz etkileyerek performansını düşüren iş liderleri eksik olmaz. İşin zor yanı ise, bu tür insanları kısa sürede ortaya çıkarmak olur. Çünkü çalışanlar genelde iş liderleri hakkında konuşmaktan çekinir. Dolayısıyla, istemeyerek te olsa böyle sorunlu iş...
  • YAPAY ZEKA İSTİHDAMI NASIL ETKİLİYOR?

    09 Mayıs 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTOMOTİV

    Merhabalar, Bu yazımda size yapay zekanın otomotiv başta olmak üzere belli başlı sektörlerde istihdamı nasıl etkilediğini kısaca aktaracağım. Gelişmiş ülkeler içinde özellikle ABD içinde yapay zeka profesyonellerinin istihdamında önemli artış görülüyor ve bu sürpriz değil. İşe alımlarda adaylara yeteneklerine göre büyük rakamlarla performans primi de öneriliyor. Pandemi öncesi IT sektörü yoğun işe alım yapmışken pandemi ile birlikte bu sefer işten çıkarmalar görmüştük. Ancak yapay zeka teknolojisi alanında işe alımlar devam etti. Maryl...
  • DÜNYA OTOMOTİV SEKTÖRÜ AUTOMECHANİKA İSTANBUL’DA BULUŞUYOR

    08 Mayıs 2024 ANA MANŞET, GÜNDEM, Köşe Yazıları

    Değerli meslektaşlarım, bu ayki sayımızda otomotiv sektöründeki gelişmeleri ve YEDPA açısından büyük önem arz eden konuları değerlendireceğiz. YEDPA, 2024 döneminde yapılması planlanan çalışmaların başında YEDPA içerisinde faaliyet yürüten firmaların günlük çalışma şartlarının daha iyi hale getirilmesine yönelik çalışmalarına devam etmektedir. 2 No.’lu parseldeki imar çalışmaları: YEDPA’nın talep ve sorunlarını içeren bir rapor hazırlanarak İBB ve Ataşehir Belediyesi’ne sunulmuştur. Talebimiz neticesinde görüşülmüş, özelikle yeni imar plan ç...