logo

TÜRKİYE, OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN DÜNYA İLE ENTEGRASYONUNU SAĞLIYOR

Salih Sami Atılgan

Salih Sami Atılgan
salihsamiatilgan@yedpahaber.com
TÜRKİYE, OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN DÜNYA İLE ENTEGRASYONUNU SAĞLIYOR

Değerli meslektaşlarım, otomotiv satış sonrası sektörünün en büyük buluşmasının 17. kez İstanbul’da gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyduk. Türkiye otomotiv sektörünün gücü ve İstanbul’un cazibesi, bu yıl da Automechanika Istanbul’un dünyanın buluşma noktası olmasına önemli bir destek sağladı. Türkiye’de otomotiv sektörü, ana sanayi ve yan sanayi ile entegre olmuş durumda ve ihracatta lider pozisyondadır. 2023 yılında yan sanayi ve yedek parça sektörü, 14 milyar doları aşan ihracatla beşinci sıraya yükseldi. Bu sürdürülebilir başarı, yeni trendlerle uyumlu çalışmayı gerektiriyor. Automechanika Istanbul, Türkiye otomotiv sektörünün dünya ile entegrasyonunu sağlayan önemli bir platform olmaya devam ediyor.

Türkiye otomotiv sektörü, 1950’li yıllarda başladığı yolculuğunda büyük bir mesafeyi geride bıraktı. Türkiye’nin başta Avrupa olmak üzere geniş bir coğrafyanın merkezinde olmasının desteğiyle hızlı bir büyüme sağlayan yerli otomotiv sanayi, çalışanların kusursuz üretim yeteneğiyle kısa sürede Türkiye’yi dünyanın önde gelen üretim merkezlerinden biri haline getirdi. Ana sanayinin tamamlayıcısı olan satış sonrası sektörü de bu süreçte büyük bir ivmeyle büyümeye devam etti. Çok sayıda sektör profesyoneli, tecrübe ve öngörülerini paylaştı.

Teknolojideki hızlı ilerleyişi iş yapış şekillerinde sektörde köklü bir değişime yol açtı. Bu yenilikler sayesinde daha hızlı, daha esnek ve daha sürdürülebilir hale geliyor. Ancak bu dönüşüm sadece teknolojik yeniliklerle sınırlı değil. Küresel ticaret savaşları, pandemi gibi beklenmedik olaylar sektörün ne kadar kırılgan olabileceğini bizlere gösterdi. Bu nedenle esneklik ve dirençlilik kavramları hiç olmadığı kadar önem kazandı. Otomotivde geleceğin trendlerini yakalamak için kullanıcı beklentilerini ve bağlantılı teknolojilerle birlikte geleceğe uyum sağlayabilmesi için hem teknolojik yenilikleri benimsemeli hem de stratejik olarak esnek ve dayanıklı yapılar oluşturmalıyız.

YEDPA olarak, Automechanika İstanbul 2024 kapsamında her yıl olduğu gibi bu yıl da tüm üyelerimiz 4 gün boyunca stant alanımızda birçok sektör paydaşı ve ziyaretçi ile bir araya geldik. Tüm dünyadan otomotiv endüstrisi profesyonellerini buluşturan fuar, otomotiv sektöründe yaşanan dönüşüm, sürdürülebilirlik ve yenilikler ile sektördeki gelişmeleri yakından takip etme ve tanıma, tanıtma fırsatı bulduk. Türkiye ekonomisine güç katmaya ve üyelerimizin rekabet gücünü artırmaya gayret gösteriyoruz.

ATAŞEHİR İMAR ISLAH PLANLARININ İPTALİ BİNLERCE VATANDAŞI MAĞDUR EDİYOR

YEDPA 2024 gündemine ilişkin çalışmaları ve gündeme ilişkin konuları ele alırken ticaret ve istihdam açısından önemli katkılar sağlayan YEDPA Ticaret Merkezi’nin ülkemize ve bölgemize önemli katkıları olan ticaret merkezlerimiz bölgemiz ve ülkemizdeki gelişimi göz önünde bulundurarak çalışmalarımıza yön vermekteyiz. Büyük uğraşlarımız sonucunda 51 yılda ancak çözüme kavuşan mülkiyet sorunun tekrar gündeme gelmesi bölgemiz ve bizim açımızdan üzücü bir karar ile karşı karşıya getirmiştir ve yüz binlerce kişinin mağduriyeti söz konusudur.

Ataşehir Belediyesi ilçe sınırları içerisinde yer alan ve üç mahalleyi kapsayan, toplamda ise 13 bin malik ve yaklaşık 100 bin vatandaşın mağdur eden ıslah imar planının iptali, çözüme kavuşmuş sorunları tekrardan gündeme getirecek.

Düzenleme öncesi duruma dönüldü

Bölgede ikamet etmeyen ve kanuni haklarını almış olan bazı hissedarlar, yapılan düzenlemeleri iptal ettirmek için İstanbul 12. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Sonuç alamayan davacılar, İstanbul 6. İdare Mahkemesi’ne 2023/1596 dosya numarasıyla başka bir dava açarak süreci devam ettirdi. Davacıların talepleri, daha önce Danıştay kararı ile 2009 yılında kesinleşmişti. Buna rağmen, 6. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs 2024 tarihinde düzenlemelerin hukuksuz yürütmesini durdurma kararı verdi.

Bu karar, İstanbul ili Ataşehir ilçesi, Yeniçamlıca, Mimar Sinan ve Mevlana Mahallelerini kapsayan ıslah imar planı uygulamasının iptali sonrası düzenleme öncesi duruma dönülmesi ve yeniden ıslah imar uygulamasına yönelik alınan Ataşehir Belediyesi’nin 22.09.2022 tarih ve 2022/888 sayılı encümen kararı ile İBB’nin 15.03.2023 tarih ve 1874-1859 sayılı encümen kararının iptali için açılan davada tarafların itirazları değerlendirilmeden alınmış durumda.

Karar süreci sekteye uğrattı

Bu karar, bölgedeki tüm siyasi partilerin ve vatandaşların büyük çoğunluğunun rıza gösterdiği bir sürecin sekteye uğramasına neden oldu. 51 yılı aşkın süredir devam eden tapu sorununun çözümünü amaçlayan düzenlemenin iptali, bölge halkının miras aldığı tapu sorunlarını çocuklarına devretmek zorunda kalması anlamına gelecek ve yıllarca süren problemleri yeniden gündeme getirecek.

Asrın felaketinden ders alınmalı

Ülkemizde asrın felaketini yaşatan deprem gerçeğini görmezden gelen ve bölgede yapılacak imar dönüşümünün ve gelişiminin önünde engel olan bu karar, bölgeyi deprem riski ile karşı karşıya bırakıyor ve bölgenin olumsuz etkilenmesine sebebiyet veriyor.

Sağlık ve huzur içinde hayırlı, bol kazançlı çalışmalar temenni ediyorum.

 

Salih Sami Atılgan

YEDPA Yönetim Kurulu Başkanı

Paylaş

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • OTOMOTİV LİDERLERİNİN DE YAPMAMASI GEREKEN BEŞ HATA

    05 Temmuz 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTOMOTİV

    Merhabalar, Dijital dergiler içinde bulunan monday.com her bir iş lideri için bazı öğütler derlemişti. Otomotivde yılın ikinci yarısını düşününce bu öğütleri sizlerle paylaşmadan duramadım doğrusu. Profesyonel yaşamımızda zaman zaman karşılaşırız. Yakınlarımızda kendi ekiplerini bir şekilde olumsuz etkileyerek performansını düşüren iş liderleri eksik olmaz. İşin zor yanı ise, bu tür insanları kısa sürede ortaya çıkarmak olur. Çünkü çalışanlar genelde iş liderleri hakkında konuşmaktan çekinir. Dolayısıyla, istemeyerek te olsa böyle sorunlu iş...
  • YAPAY ZEKA İSTİHDAMI NASIL ETKİLİYOR?

    09 Mayıs 2024 GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTOMOTİV

    Merhabalar, Bu yazımda size yapay zekanın otomotiv başta olmak üzere belli başlı sektörlerde istihdamı nasıl etkilediğini kısaca aktaracağım. Gelişmiş ülkeler içinde özellikle ABD içinde yapay zeka profesyonellerinin istihdamında önemli artış görülüyor ve bu sürpriz değil. İşe alımlarda adaylara yeteneklerine göre büyük rakamlarla performans primi de öneriliyor. Pandemi öncesi IT sektörü yoğun işe alım yapmışken pandemi ile birlikte bu sefer işten çıkarmalar görmüştük. Ancak yapay zeka teknolojisi alanında işe alımlar devam etti. Maryl...
  • DÜNYA OTOMOTİV SEKTÖRÜ AUTOMECHANİKA İSTANBUL’DA BULUŞUYOR

    08 Mayıs 2024 ANA MANŞET, GÜNDEM, Köşe Yazıları

    Değerli meslektaşlarım, bu ayki sayımızda otomotiv sektöründeki gelişmeleri ve YEDPA açısından büyük önem arz eden konuları değerlendireceğiz. YEDPA, 2024 döneminde yapılması planlanan çalışmaların başında YEDPA içerisinde faaliyet yürüten firmaların günlük çalışma şartlarının daha iyi hale getirilmesine yönelik çalışmalarına devam etmektedir. 2 No.’lu parseldeki imar çalışmaları: YEDPA’nın talep ve sorunlarını içeren bir rapor hazırlanarak İBB ve Ataşehir Belediyesi’ne sunulmuştur. Talebimiz neticesinde görüşülmüş, özelikle yeni imar plan ç...
  • OTOMOTİVDE YENİ TRENDLER VE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ

    15 Şubat 2024 ANA MANŞET, GÜNDEM, Köşe Yazıları, OTO YEDEK PARÇA, YEDPA HABERLER

    Değerli meslektaşlarım, otomotiv sektörünün Türkiye için önemine ve dünya genelinde otomotiv endüstrisinde yaşanan değişim ve yeni trendlere değinerek, sektörde yaşanan dönüşüm, sürdürülebilirlik ve çevresel etkilerle teknolojik gelişmeler arasındaki dengeyi değerlendirdik. Otomotiv sektörünün ekonomideki rolü Otomotiv sektörü bütün ana sektörlerin en büyük tüketici grubu olanı, aynı zamanda birçok sektörü de yakından ilgilendiriyor. En çok Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı sektör olan otomotiv, bilginin üretildiği ve farklı kanallarda kulla...