logo

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YENİ TRENDLER

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YENİ TRENDLER

Dünya Otomotiv Konferansı 20 Eylül Salı günü Radisson Blu Hotel İstanbul Şişli’de gerçekleşti. Dünya Otomotiv Konferansı’nda konuşmacı olarak katılan YEDPA Ticaret Merkezi yönetim kurulu başkanı ve İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkan Salih Sami Atılgan, “Elektrikli Araçların Lojistik Sektörüne Etkileri” konusu ve Otomotiv Sektöründe Yeni Trendler köklü değişimi ile ilgili sektör değerlendirmesi yaptı.

Sektör, otomotivin icat edildiği tarihten günümüze kadar en hızlı ve en köklü değişimi yaşıyor. Bizler bu anın canlı şahitleriyiz. Gelecek diye konuştuğumuz konular beklentilerden çok daha hızlı bir şekilde günümüz gerçeği olarak karşımıza çıkıyor

Teknolojik gelişmelerin etkisiyle yaşamın her alanında değişim yaşıyoruz. Değişim, insanoğlunun var oluşundan itibaren devam eden bir süreçtir. Ama günümüze etki eden teknolojik gelişmeleri de hızlandıran temel bir faktör de şüphesiz küresel ısınma sonucu ortaya çıkan iklim değişiklikleridir. Bu nedenle dünyada denizlerin su seviyesi yükselirken bir yandan da kuraklık artıyor. Şiddetlenen doğal afetler bunlara yetersiz kalan şehir alt yapıları, deniz ürünleri ve hayvansal ürün türlerindeki azalma, kıtlık gibi çevresel konularda olumsuzlukları ortadan kaldırmak için birtakım çalışmaları da hızlandırmıştır.

Ulaşım sektörü, yapılan araştırmalara göre karbon salınımını artırmaya devam eden en önemli sektör durumundadır. Ayrıca fosil yakıtların tükeniyor ve pahalanıyor olması da başka önemli bir konudur. Tüm faktörler otomotiv sektöründe farklı enerji arayışlarını gündeme getirmiş an itibarıyla uzun mesafe ve ağır yük taşıyan vasıtalar dışında elektrikli araçlar süreci domine etmeye başlamıştır.

Ayrıca temel eğilimler çok daha teknolojik ve otonom araçlara geçiş sürecindedir. Araç sahipliğinden araç kullanıcılarına geçiş ve aracın kendisinden ziyade ortaya çıkaracağı katma değerden kazanç sağlama yönündeki çalışmalar hız kazanmıştır. Kısa sürede tüm bu konuları konuşma imkanımız yok ama ben elektrikli araçlarla ilgili birkaç noktaya dikkatinizi çekmek isterim.

Bu konuda;

  • Kırılma noktası, daha ucuz, daha uygun, konvansiyonel araçlardan daha iyi performans sağlayan elektrikli araçlar olmaktadır. Başlangıçta temel sorun olarak gözüken araç elektroniği akü ve şarj istasyonlarında çok önemli gelişmeler olmaktadır.

Bataryaların enerji yoğunluğunu artırıp araç menzilini artırma çalışmaları hızlanmıştır. Bloomberg Nef araştırma şirketi verilerine göre 2040 yılına kadar şarj ünitelerine AB pazarında 620 milyar € yatırım yapılacak. Bu dönüşüm sektör ve yaşamın bütün alanlarında hissedilmeye başlamıştır.

AB ülkelerinde 2030 kadar şehir içi otobüs, 2035 yılına kadar tüm yolcu araçları ve 2040 yılına kadar yük kamyonlarının elektrikli veya alternatif enerjili araçlara dönüşmesi planlanmaktadır. Ülkeler arasında farklılıklar olsa da satışlar, 2022 Nisan ayında çift haneye ulaştı.

-Elektrikli araçlarda son teknolojik imkanlarında kullanılmasıyla sorun olan akü sistemleri, şarj ve menzil konusunda oldukça önemli gelişmeler oldu.

—Beş yıl içinde convonsiyel araçlarla elektrikli araçların üretim maliyetlerinin eşitleneceği öngörülmektedir.

-Elektrikli araçların yakıt ve satış sonrası maliyetlerdeki avantajları ondukça yüksektir ve  elektrikli araçlar kullanıcılar tarafından tercih edilecektir.

-Bütün bu gelişmelerden araç üretimi modüler ve çok daha esnek bir sistemde gelişecek marka imajında ciddi değişimler yaşanacaktır.

-Araçlar bağlantılı araçlar olarak, satış ve satış sonrasında yönetilmesi ve yönlendirilmesi çok daha kolay olacak.

-Çok daha az bakım ve yedek parça ihtiyacı olacak araçlarda garanti süreleri çok daha fazla olacaktır.

-Satış sonrasında öncelikle yetkili guruplar devamında tüm bileşenleri olumsuz etkilenecek ve pazar daralacaktır.

Bütün paydaşlar bu ve benzer gelişmelere uygun bir anlayışla geleceklerini planlamak durumundadır.

Paylaş