logo

LED FAR AMPULLERİ YASAKLANDI MI?

LED FAR AMPULLERİ YASAKLANDI MI?

LED Far Ampulleri, araçlarda halihazırda bulunan standart halojen (flamanlı) ampullerin LED teknolojisine dönüşümü için 2014-2015 yıllarında geliştirilmiş bir retrofit ürünü.

LED teknolojisi dünyada birçok alanda olduğu gibi otomotiv aydınlatma sektöründe de güçlü aydınlatmaenerji tasarrufuçevre dostu ve modern görüntü gibi avantajlarıyla halojen (flaman) teknolojisinin yerini aldı.

Orijinal ekipmanda LED far teknolojisi hızla ilerken hali hazırda halojen ampulleri bulunan araçlar için retrofit LED far Ampulü teknolojisi de önemli şekilde ürünlerini de geliştirmeye devam etmekte.

Dünyada bir yandan LED far ampulü teknolojisi gelişirken diğer yandan Avrupa, Kore, Japonya ve Hindistan gibi birçok ülke bu ürünlerle ilgili teknik tanımlamalarını gerçekleştirmiş ve gerekli yönetmelik ve standartlarını yürürlüğe koymuş durumda.

Özellikle Avrupa, ürünlerin doğru tasarlanmadığı taktirde yol güvenliğini ciddi anlamda tehlikeye atması sebebiyle uzak doğu menşeili ürünlerin serbest dolaşımını yasaklamış ve ışık kaynağının kontrolü, mekanik uygunluk, elektriksel kontroller, fotometrik kontroller gibi ciddi testlere tabii tutuyor.

Ülkemiz BM-AEK’nun 56 üyesinden biridir. Otomobiller için tüm yönetmelik ve standartlarda BM-AEK’nun ECE normlarını uygulamakta.

2020-2021 yıllarında karayolları güvenliğini tehlikeye atması, sürüş esnasında karşıdan gelen araçları rahatsız etmesi gibi Cimer’e ulaşan birçok şikayet üzerine bakanlıklarımızca ECE R128 kapsamında piyasa denetimi başlatıldı.  Başlatılan piyasa denetiminde piyasada ECE R128 kapsamında tip onayı olmayan ürünlere ceza ve toplatma kararı uygulandı. Bu denetimin piyasa dışında ithalat esnasında da gerçekleştirileceği ve tip onayı olmayan ürünlerin ülkeye girişi yasaklanacağı bildirildi.

Aslında tam olarak Türkiye’de LED Far Ampulleri için yeni yasal dönem bu noktada başladı. LED Far Ampulleri için ECE R128 kapsamından tip onayı almak mümkün değil, Avrupa LED Far Ampulleri için yeni bir kapsam yayınlandı fakat Türkiye’de bu kapsam henüz hayata geçirilmedi. Türkiye’de üretim yapan marka liderliğinde çok derin araştırmalar yapıldı. Almanya ile görüşmeler yapıldı, bilgiler toplandı ve Türkiye’de bakanlıklarda gerekli birimlerle irtibata geçildi.  Buradaki temel amaç ürünlerin yasaklanması yerine Avrupa’da olduğu gibi LED Far Ampullerini yeni bir kapsam tanımlayıp gerekli yönetmeliklerin hazırlanması olmalı. Tabi bu itiraz süreciyle birlikte denetimler yavaşladı fakat denetimi başlatılan firmalara ciddi yaptırım cezaları uygulandı.

Bu işlemler yaklaşık 2 sene gibi bir zaman içerisinde tamamlandı ve artık daha güvenli yolculuklar için LED Far Ampulleri yönetmelik, test kapsamları ve normlar belirlendi.  Bu tarihten sonra ithalat ve üretim yapan firmalar için tip onay denetimi başlatıldı.

Bu yeni yönetmelikle birlikte, ülkemizde son dönemde popülerliği ciddi anlamda yükselen LED Far Ampulleri için “yol güvenliğini tehlikeye atması” sıfatını ortadan kaldırarak, çevre dostu, enerji tasarrufu, modern görüntü gibi gerçek özelliklerini öne çıkacak.

-Led Far Ampullerine Fon Geldi mi?
Hayır
-Led Far Ampulleri İthalatı Yasaklandı mı?
Hayır
-Led Far Ampulleri Önceden Serbest miydi?
Ticaret Bakanlığı tarafından ithalatı serbestti fakat Sanayi Bakanlığına göre piyasa satışı yasaktı.

YEDPA HABER DERGİSİ

Paylaş
Etiketler: »