logo

KRİZLERDE DOĞRU RİSKLERİ SATIN ALARAK BÜYÜDÜK

KRİZLERDE DOĞRU RİSKLERİ SATIN ALARAK BÜYÜDÜK

Sirkeci’de 35 yıl önce başladığı iş hayatında bugün 47 ülkeye ihracat yapan bir şirket haline gelen NEKO Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Necati Kosova, “Kriz dönemlerinde doğru riskleri satın alarak büyüdük” dedi.

NEKO Otomotiv, 1990 yılında Sirkeci’de kurulan ve bugün 47 ülkeye ihracat yapan dev bir firmaya dönüşen bir başarı hikayesini Şirketin kurucusu Necati Kosova, azmi, sektörde ve iş hayatında yaşadıkları zorlukları ve hedeflerini anlattı.

FARLI BİR İNSAN OLMAK

-Necati Kosova kimdir?

İstanbul doğumluyum. Dedelerimiz Balkan Harbi’nden sonra Rumeli’den göç etmişler, soyadımız Kosova da buradan geliyor. Yıldız Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Her zaman farklı olmaya özen gösterdim. Yaptığım her işin en iyisini, en düzenlisini, en anlaşılabilir olanını, en hızlı ve kusursuz olarak yapmaya çalıştım. Kimsenin önem vermediği en ince detayları da düşünerek hareket ettim .Daima sadece bugünü değil , yarını ,bir sonraki ayı ve yılları düşünerek yoluma devam ettim . Bunun sonucunda da her yıl istikrarlı büyümemiz hiç ara vermeden devam etti.

-NEKO Otomotiv’in kuruluşundan ve bugüne kadar olan yolculuğundan bahseder misiniz?

NEKO Otomotiv 1990’da Sirkeci’de kuruldu. Oto yedek parça toptan ticaret konusunda ihtisasımıza başladık ve bugüne kadar gelişerek devam ettik. Sektörümüzde birçok ilklere imza attık. 1993’ten yılından beri devam eden ihracatımız bugün 47 ülkeye ulaştı ve Türkiye’nin en büyük otomotiv yedek parça firmalarından biri haline geldik. Aynı zamanda en büyük ihracatçılarından birisi olduk.  2022 yılında Türkiye’nin otomotiv sektöründeki şampiyonlar ligine dahil olduk. 2023 yılında ise otomotiv sektöründeki en çok ihracat yapan ilk 100 firması arasına girdik. Yine 2023 yılında tüm sektörlerde de ülkemizin en çok ihracat yapan 1000 firması arasına girmeyi başardık. Bu başarıda kendi markamız olan NETEX in çok büyük bir payı olduğu da kaçınılmazdır.

RİSKLERİ DOĞRU YÖNETTİK

-Kriz dönemlerinde nasıl ayakta kalmayı başardınız?

İş hayatımda gerçekten krizlerle dolu bir süreç geçirdim. Bir darbe, bir kalkışma, yedi-sekiz devalüasyon, iki büyük deprem, sel felaketi, pandemi krizi … Bunların hepsi 35 yıllık iş hayatımda bizzat yaşadığım krizler ve afetlerdir. Kriz dönemlerinde çok daha dikkatli ve tedbirli olduk gündemi ve geleceği çok daha yakından takip ederek hata yapmamaya özen gösterdik. Her türlü krizden artıyla çıkmayı başardık. Krizlerden etkilenmeme şansımız yok ama en az etkilenen olduğumuzda kendimizi şanslı hissediyoruz. Doğru riskleri alarak krizleri yönetebildiğimizi düşünüyorum.

HAYALLERİMİN ÜZERİNE ÇIKTIM

-Hedefleriniz ve hayalleriniz nelerdir?

Hedefsiz olmadım, çocukluğumdan beri hayallerimin peşinden gittim. Hedefsiz bir yaşam olamaz. Ben de çok uçuk kaçık hayaller kurmadım ama iddia ediyorum ki hayallerimin üzerine çıktım. Bu da bana büyük bir gurur veriyor.

BİLGİYİ İYİ HARMANLADIK

-NEKO Otomotiv’in bugünkü başarısının ardında ne yatıyor?

Babam fabrikada çalışan bir işçiydi. Ben de hayata yedi yaşından beri çalışarak başladım. Hem çalıştım, hem de eğitimimi tamamladım. Küçük yaşlarda çalışma hayatına başlamak beni çok genç yaşlarda olgunlaştırdı ve her zaman yaşıtlarımın çok üzerinde tecrübe sahibi olmamı sağladı. Sahada yetişmek, daima istikrarlı bir şekilde mücadele ederek hayata tutunmak başarıyı da peşinden getiriyor. Bu başarının ardında , çok ama çok çalışmak , teknolojiyi yakından takip etmek , sürekli araştırma yapmak ve farklı sektörlerden bilgiler edinmek , insan ilişkilerini çok iyi yönetmek  yatıyor .

STK’LAR VE ARA ELEMAN İLİŞKİSİ

– STK’lar ve Ticaret Odası’ndaki görevleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Necati Kosova: İTO’da altı yıl meclis üyesi olarak görev aldım, STK’larda da aktif rol aldım. Bu sayede daha büyük kurumların nasıl işlediğini ve doğru kararlar almanın önemini daha iyi anladım. Meclis üyeliğim sırasında eğitim dünyası ile iş dünyasının birleşme platformunda görev aldım. Meslek liselerine yönelik projeler yürüttük ve sektörde yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamaya çalıştık.

2024 ZORLU BİR YIL

-İstihdam ve büyüme hedefleriniz nedir?

Grup şirketlerimiz ile birlikte yaklaşık 200 çalışanımız var. Büyümeye devam etmek istiyoruz. Ancak ülkemizin ekonomik durumu ve faiz oranları gibi etkenler büyüme hızımızı etkiliyor. Bu yılın zorlu geçeceğini öngörüyoruz, ama bu olumsuz dönemleri de doğru yönetebilirsek başarıyla çıkacağımıza inanıyorum.

GENÇLERE TAVSİYELER

Her zaman hedefleri olan, hayalleri peşinden koşan, çalışkan ve dürüst olan, geleceği ve teknolojiyi yakından takip eden, iyi bir network sahibi olmak, sürekli öğrenmeye açık olmak ve önünüze bakarak koşmak, işinizi ihmal etmemek en büyük amacınız olmalı. Bu yolda azim ve kararlılıkla ilerlerseniz başarı da kaçınılmaz olacaktır.

Kosova, NEKO Otomotiv olarak iş hayatında doğru stratejilerle başarıya ulaşarak, sektörde örnek bir firma olarak dikkat çekiyoruz. Hedeflerimiz ve vizyonumuz, şirketin büyümesi yanı sıra Türkiye’nin otomotiv sektöründe önemli bir oyuncu olmasına katkı sağlıyoruz, dedi.

 Para vizyon

Paylaş